Bogdanović: "Odlazak u NBA ne ovisi o meni"

Hrvatski reprezentativac Bojan Bogdanović na preuranjenom godišnjem odmoru čeka pripreme reprezentacije i rasplet pregovora Netsa i Fenerbahčea.

objavljeno 29.05.'12.; autor: Igor Marinović
Ključni pojmovi:

bojan bogdanovic

,  

fenerbahce

,  

spahija

,  

nets

,  

king

,  

nba

Generalni menadžer Brooklyn Netsa, nekada poznatih pod imenom New Jersey Nets, Billy King bio je prošlog tjedna u Europi, a po povratku u Sjedinjene Američke Države lokalnim novinarima je ispričao kako se sreo s Bojanom Bogdanovićem i prenio pozitivne dojmove.

Brojni pehovi za Fenerbahče
Kada je dolazio u Istanbul prošlog ljeta, na inzistiranje trenera Fenerbahčea Nevena Spahije, Bojan Bogdanović pojačao je ionako moćnu ekipu koja je slagana za sam Final Four Eurolige, jer se on održavao upravo u najvećem turskom gradu. No, svoj euroligaški pohod završili su u Top 16 fazi, a još veći šok dogodio im se u domaćem prvenstvu gdje su ispali u četvrtfinalu doigravanja od Bešiktaša i neće braniti naslov prvaka. “Nekoliko je uzroka naše lošije sezone. Prvo, pošto nam je Euroliga bila prioritet malo smo ‘zapostavili’ tursko prvenstvo i izgubili korak za vodećima. Drugo, turska liga nikad nije bila jača, a mi smo u play-off ušli s pete pozicije i bilo je teško ‘vaditi’ se na gostovanjima. I na kraju, imali smo puno problema s ozljedama, pogotovo s turskim igračima, a u domaćem prvenstvu uvijek dvojica moraju biti na parketu. Protiv Bešiktaša su nam čak trojica centara bili ozlijeđeni i morao je igrati junior od 15 godina, samo zbog tog što je bio Turčin”.
Osipa se hrvatska kolonija
Bogdanović je u Fenerbahčeu imao vrlo laku prilagodbu jer je pola ekipe znalo jezike s ovih prostora. U momčadi su već bila trojica Hrvata - Roko Ukić i Marko Tomas i trener Neven Spahija, zatim jedan Bosanac s turskom putovnicom Emir Preldžić te Mirsad Turkcan, rodom iz Novog Pazara. No, pitanje je tko će od njih dočekati ljeto. Ukića mediji “sele” u Španjolsku, Tomasa u Cedevitu, a i Spahija je već nalaze nasljednika. “Većina igrača nema ugovor. Nedavno je bio izbor novog predsjednika i mislim da je ostao stari, pa će u klubu tek kasnije početi slagati ekipu”.

Naime, na Bogdanovića Netsi polažu prava zahvaljujući prošlogodišnjem draftu, no hrvatski reprezentativac pod ugovorom je s turskim Fenerbahčeom. Ipak, King je novinarima kazao kako je mladi Mostarac nestrpljiv prijeći u Netse i da bi najradije u Ameriku otišao već ovog ljeta.

Jedan od najboljih mladih košarkaša u Europi ovom novinaru potvrdio je da je imao sastanak s Kingom, ali da o pitanju njegovog odlaska u NBA ligu ovog ljeta odlučuje netko drugi.

Sastali smo se dan prije nego sam otputovao za Hrvatsku. Imali smo dobar razgovor i rekao mi je da me prate i žele u svojoj ekipi te da će pokušati s Fenerbahčeom riješiti pitanje oko mog ugovora”, kazao nam je Bogdanović koji se nakon kraćeg boravka u Zagrebu vratio u rodni Mostar.

Međutim, nije istina da sam ja zatražio raskid ugovor s Fenerbahčeom. Imam ugovor na još dvije godine s njima, a izlazna opcija u NBA ligu postoji tek nakon dovršene druge godine ugovora. U NBA ligu bi mogao ovog ljeta samo ako se dogovore Fenerbahče i Netsi. Što se mene tiče, mogu jedino čekati”, dodao je Bogdanović za portal Kosarka.

Ako ga Netsi ne dovedu u svoje redove ovog ljeta, svakako će pokušati idućeg, kada ionako u ugovoru stoji klauzula da može otići u NBA ligu nakon odrađene druge godine ugovora. Odšteta je fiksna i iznosi 1,5 milijuna eura, ali samo za NBA franšize. Poznato je da NBA momčadi europskim klubovima na ime odštete smiju uplatiti do 500.000 dolara.

Ostalo bi morao podmiriti sam igrač, iako je njegova prednost u tome što kao igrač koji je izabran u drugoj rundi može s Netsima dogovoriti ugovor kakav odgovara i njemu i organizaciji. Također, ako Netsi ne produže s Derronom Williamsom pod salary-capom bi se oslobodio sasvim dovoljan prostor da Bogdanoviću ponude sasvim pristojne uvjete.

To je ozbiljna organizacija i sigurno mi ne bi rekli kako me žele da nemaju ozbiljne planove za mene. Ne opterećujem se s tim koga imaju na mojim pozicijama sada u ekipi. Ako me budu dovodili možda se i riješe nekoga, no prvo treba sačekati ishod pregovora Netsa i Fenerbahčea pa ćemo onda o tome”, zaključio je Bogdanović.

pošalji članak na:


Bojan Bogdanović
(photo: T. Vrandečić/kosarka.org)