Mladi Splićanin na North Alabami

19-godišnji Jere Vučica novi je igrač sveučilišta North Alabama čiji bi dres trebao nositi sljedeće četiri godine.

objavljeno 12.05.'12.; autor: Lada Kuzmanić
Ključni pojmovi:

jere vucica

,  

ncaa

,  

north alabama

Sin bivšeg igrača Žutih Pere i brat hrvatskog internacionalca Josipa Vučice, mladi krilni igrač već je godinu dana proveo na collegeu na Floridi, a sada se odlučio za sveučilište North Alabama jer želi završiti studij i nastaviti igrati košarku.

Jere Vučica jedan je od onih igrača čiji talent nikada na Gripama nisu prepoznali, a on je svoj juniorski staž i prvu seniorsku godinu proveo u Solinu, Trogiru i Kaštelima.

"U drugoligašu Solinu sam, kao zaštićeno godište, na 90 posto utakmica bio u startnoj petorci, a isto je bilo i u Trogiru jer je to bila juniorska momčad. Kada sam izašao iz juniora bio sam maturant. Bilo je nekih kombinacija da već te godine odem na high school u Ameriku, ali je to propalo. Odlučio sam prvu seniorsku sezonu odigrati kod Borisa Kurtovića u kaštelanskom drugoligašu i nisam pogriješio. Bilo mi je super, i što se tiče košarka i što se tiče druženja jer smo bili odlična ekipa."

Odlazak u Ameriku uslijedio je prošlog ljeta.

"Bio je to moj san još od osnovne škole. Želio sam završiti fakultet i ne rastati se od košarke. Može se to i na neki drugi način riješit, ali onda na faksu većinom imaš 'nategnutu' dvojku, a na terenu si uvijek umoran. Amerikanci su napravili college ligu i taj sistem savršeno prolazi. Momci studiraju, treniraju i igraju i ukoliko sve rade kako bi trebalo fakultet im sve plaća."

Prvu si sezonu proveo na Floridi, a postojala je želja Amerikanaca da ostaneš još dvije sezone.

"Riječ je o Santa Fe junior collegeu na sjeveru Floride. Snašao sam se odlično, iako mi je trebalo vremena da se priviknem na drugačiju košarku. Uzeo sam red shirt, samo škola i treningna punoj školarini. Za North Alabamu sam se odlučio jer je riječ o sveučilištu koje je sada u tranziciji za D1. Tamo ću imati još bolje uvjete."

"Durant i Nowitzki su mi posebno zanimljivi"

Njegovim dolaskom jako je zadovoljan trener Bobby Champagne koji smatra da će Jerin atleticizam i svestranost biti velika dobit za Lionse. A najmlađi član košarkaške dinastije Vučica već je odavno zacrtao ciljeve za ovo ljeto.

"Trebao bih se udebljati 6-7 kila, ostati pritom pokretan i ne izgubiti šut. Moram se što bolje pripremiti za jesen. U devetom i desetom mjesecu čekaju me jaki treninzi na sveučilištu kako bi u sezonu ušli potpuno spremni."

Zasad ozbijno ne razmišlja o draftu.

"Ukoliko sve prođe prema planu i za dvije godine dođem na 115-120 kila i ostanem na 205 cm s ovakvim skokom i šutom mislim da se imam pravo nadati. No, još uvijek o tome ozbiljno ne razmišljam. Zasad su to samo dječački snovi."

Životni su mu i košarkaški uzori otac i brat, a dvojica su mu NBA igrača posebno zanimljiva.

"Interesantno mi je kako Durant sa svojom visinom odlično kontrolira loptu u driblingu. To je nekakav izazov kojeg sam sebi postavljam na treningu pokušavajući ga kopirati. A Nowitzki mi je uvijek zanimljiv zbog svojeg šuta. I to donekle kopiram, ali se ja zasad okrećem samo na jednu stranu a Dirk može gdje hoće."

pošalji članak na:


Jere Vučica
(photo: kosarka.org)